Lena M Johansson

diplomerad lektör

 

Min specialitet som lektör

Om jag får ditt manus i min hand har jag som ambition, förutom ett gediget utlåtande och kompletterande kommentarer i manuset,  att du ska utvecklas som författare och få med dig kunskaper även till kommande manus. Framförallt vill jag hjälpa dig med inspiration att jobba vidare tills ditt manus blir så bra som det förtjänar.

Jag tittar på hur berättelsen hänger ihop, om det finns logiska luckor eller sådant som inte känns trovärdigt. Språket och berättarrösten är viktiga delar som påverkar hur berättelsen upplevs liksom miljön där den utspelar sig. Huvudpersonen och andra karaktärer i boken behöver engagera läsaren. Hur du tecknar deras olika personligheter är därför en stor del av ett framgångsrikt manus. Där är dialogerna ett avgörande instrument. Allt det här ingår i det jag analyserar i lektörsutlåtandet. Jag lägger tyngdpunkten på det som just ditt manus behöver och du får ett förslag till handlingsplan för hur du ska arbeta vidare.

Kom ihåg!
Det är alltid du som författare som äger din text.
Jag ger dig förslag och du väljer sedan om du vill följa dem eller låta bli.

Catrine Tollström

 

Min bakgrund

Jag är diplomerad lektör och har gått ett antal skriv- och språkkurser i såväl skönlitterärt som journalistiskt skrivande och klarspråk. I mitt yrkesliv har jag jobbat som kommunikatör och webbredaktör och tidigare även som friskvårdskonsulent och skattehandläggare.

Genre: Romaner, Spänning, Humor, Ungdomsböcker, Sakprosa/Facklitteratur, Feelgood, Noveller