Hitta din litterära konsult

Vi som ingår i Litterära konsulter har genomgått Ann Ljungbergs yrkesutbildning för lektörer och är diplomerade. Vi har alla en gedigen bakgrund och erfarenheter som kompletterar lektörsutbildningen. Bland oss hittar du bland annat redaktörer, manusutvecklare, språkkonsulter, skrivcoacher, författare, översättare, coacher, journalister, förläggare, lärare, spökskrivare och kommunikatörer.

Tillsammans bjuder vi in till olika skrivevent och flera av oss driver också egna skrivarutbildningar.

Av oss får du alltid en djupläsning av din text eller ditt manus där vi går igenom den ur flera synvinklar. Vi lämnar alltid omfattande lektörsutlåtande och en handlingsplan för att du ska komma vidare i ditt arbete med texten.

Tänk på att flera av oss har väntetid så var ute i god tid om du vill anlita oss!

Vill du veta vilka litterära konsulter som kan ta uppdrag ganska omgående kan du mejla Anna-Carin Svanå på hej@annacarinsvana.se

Våra tjänster

  • Lektörstjänst
  • Redaktörstjänst
  • Korrekturläsning
  • Manusutveckling
  • Författarcoachning
  • 1:a-kapitelanalyser
  • Sättning av omslag och inlaga
  • Projktledning i bokprojekt
  • Skrivarkurser
  • Kurser i bokmarknadsföring

Diplomerade lektörer

Agneta Loxander

Agneta Loxander

Som lektör är jag ärlig och rak och ger dig konstruktiv hjälp att komma vidare med ditt manus. Mina utlåtanden är genomtänkta och analyserande och jag tar fram det positiva i texten, likväl som jag hjälper dig att se vad som kan fördjupas för att nå fram till det slutresultat du önskar och den publiceringsform du strävar efter.

Gunilla Nyström

Gunilla Nyström

Drömmer du om att skriva en bok som läsaren inte kan släppa? Som berör, inspirerar eller förändrar? Jag brinner för att hjälpa dig med det!Jag analyserar ditt manus och ger dig verktyg att förbättra och färdigställa det på ett sätt som samtidigt bevarar det som är unikt både för din text och dig som författare.

Anna-Carin Svanå

Anna-Carin Svanå

Med min hjälp kan du få vägledning och inspiration för att förverkliga din bokdröm. Jag älskar berättandets hantverk och åtar mig de flesta genrer, inklusive barn- och ungdomsböcker, relationsromaner, spänning, sci-fi och facklitteratur. Även manus på engelska går bra.

Mikaela Skantz

Mikaela Skantz

Vill du ha en lektör och även utbildad coach som skrivcoachar dig framåt med din text? Jag kommer att hjälpa dig med din text genom att ställa frågor men även uppmuntra och komma med tips och råd när du behöver dem. När jag lektörsläser kommer du att få välriktade frågor om din text i utlåtandet utöver min textanalys.

Viveca Österman

Viveca Österman

Som lektör hjälper jag dig att hitta styrkorna i ditt manus. Jag ger dig en ärlig och konstruktiv kritik som lyfter ditt manus och hjälper dig att utvecklas som författare. Jag tror mycket på den personliga kontakten där jag alltid står på din sida som författare och där målet är att ditt manus skall bli så bra som möjligt utifrån dina egna förutsättningar. Min övertygelse är att vi tillsammans skapar något av högsta kvalitet. Detta innebär att vi har en nära och öppen dialog.

Linda Vestergren

Linda Vestergren

Allra helst arbetar jag med spänning. Alla berättelser oavsett genre behöver spänning, framåtrörelse och någon sorts konflikt för att läsaren ska bli intresserad. Hur kan du bäst använda alla författarens verktyg för att förtäta din berättelse så att läsaren bara vill läsa vidare en sida till, ett stycke till?

Anneli Toresson

Anneli Toresson

Vill du ha en djupgående analys av din story? Vill du höra om din idé håller och har potential, om ditt tema går fram, om konceptet och strukturen fungerar? Var du har dina styrkor och var texten svajar eller skaver? Behöver du en alldeles egen skrivlärare, en coach när debuten närmar sig, en hårdför redaktör eller rent av en spökskrivare? Då kanske vi ska ses!

Ann Gewecke

Ann Gewecke

Vill du öka dina chanser att få ge ut din bok? Visst är också din berättelse värd att hamna mellan hårda pärmar eller strömmas ner i ett par hörlurar? Som lektör, manusutvecklare och skrivcoach ger jag dig ärlig, positiv och konstruktiv kritik som lyfter både dig och din text. Jag hjälper dig att se styrkor och svagheter i ditt manus och pekar på det som kan utvecklas. Målet är att din berättelse ska bli så stark som möjligt för att locka både förlag och läsare.

Helene Tolstoy

Helene Tolstoy

Min ambition är att vara ditt professionella stöd oavsett var du befinner dig i din skrivprocess. Jag ger ditt manus en djupgående analys där jag tittar på bland annat story, gestaltning, sceneri, karaktärer, dialog och perspektiv. Med konkreta råd och konstruktiv kritik vill jag inspirera dig att utveckla din text så att den blir ännu bättre. Jag tar emot manus i de flesta genrer utom barnböcker, fantasy och poesi.

Åsa Ågren

Åsa Ågren

Om du satsar på nästa års August- eller Nobelpris i litteratur är jag fel lektör. Jag gillar vad man kallar kommersiella manus – sådant som säljer, sådant som folk vill läsa i hängmattan eller sådant som håller dem vakna till midnatt.

Cecilia Lindblad

Cecilia Lindblad

Jag lektörsläser romaner av alla sorter. Min specialitet är spännings- och relationsromaner. Som lektör går jag igenom ett antal kriterier, men det kan hända att jag tittar lite extra på perspektiv och karaktärernas röster.

Kris Stenmark

Kris Stenmark

Jag har läst sammanlagt 150 poäng kreativt skrivandekurser på högskola. Jag har 15 års erfarenhet som bild- och mediepedagog där jag coachat och väglett elever i avsikt att höja sina kunskaper och kvalitéer i olika typer av alster. Jag är även levande verkstadspedagog.

Gith Thedvall

Gith Thedvall

För mig är det viktigt att se till författarens unika stil och språk. När jag lektörsläser utgår jag därför alltid från manusets styrkor. Jag skriver alltid lektörsutlåtandet konkret och konstruktivt med målet att författaren ska lyfta blicken och se manusets möjligheter. Jag tror på kraften i den process som uppstår vid samarbete. Därför arbetar jag alltid nära och tillsammans med dig som författare eller skribent.

Eva Bergengren

Eva Bergengren

Som lektör är jag allätare liksom när jag läser på fritiden. Jag har ett brett anslag och lektörsläser alla typer av romaner för vuxna med undantag av skräck och väldigt blodiga spänningsböcker. Historiska berättelser är en svår och intressant genre som jag gärna tar mig an.

Joel Zachrisson

Joel Zachrisson

Fantasy, skräck, spänning och psykologisk thriller är mina specialområden, men jag läser manus från alla slags genrer. I min lektörsläsning antar jag alltid ett helhetsperspektiv för att förstå den inneboende strukturen i storyn. Jag skriver lektörsutlåtanden av det fylligare slaget – där jag reflekterar fritt kring problem, lösningar och utvecklingspotential i ditt manus.

Lotta Sirc

Lotta Sirc

Längtar du efter inspiration, ny kunskap och tips som utvecklar ditt skrivande? För mig som fd lärare är det din utveckling som är viktigast, var du än befinner dig i skrivprocessen. Har du ett feelgoodmanus eller ett manus på engelska är jag rätt lektör för dig. Chiclit är min specialitet men alla relationsmanus får min passionerade uppmärksamhet oavsett genre. Spänningsmanus läser jag gärna. Och så kan jag ett och annat om resor, flyg och översättning också.

Elisabeth Magnusson Rune

Elisabeth Magnusson Rune

Jag läser allt från fantasy till facklitteratur men hoppar gärna poesi, teknikfokuserad sci fi och ren skräck. Jag vill ge dig det lektörutlåtande som jag själv skulle vilja ha, nämligen en genomgång av de flesta byggstenarna (som definierar en bra bok), men med fokus på just det DITT manus behöver. Allt skrivet på ett för alla begripligt sätt.

Anna Dahlgren

Anna Dahlgren

Helst lektörsläser jag relationsromaner, romance och feelgood. Jag tar också gärna emot manus inom spännings- och deckargenrerna. Jag är en nyfiken och pedagogisk lektör som tittar på helheten samtidigt som jag hittar specifika förbättringsområden i just ditt manus.

Jenny Owenius

Jenny Owenius

Jag lektörsläser manus inom alla genrer, men min specialitet är skönlitterära romaner, magisk realism, sci-fi och fantasy. Tar gärna emot manus på engelska.

Sofie Axelzon

Sofie Axelzon

Som lektör är jag rak, ärlig, noggrann och engagerad och ger en utförlig respons, med fokus på det som just ditt manus behöver. Jag tar mig an de flesta genrer, men feelgood, romance, historiska romaner och spänning är personliga favoriter! Jag åtar mig gärna även redigering, korrekturläsning, omslag och layout.

Synöve B Dufva

Synöve B Dufva

Jag är bokmalen som styrde bussen mot nya mål. Bussen, kanske du undrar. Ja, sammantaget under 15 års tid av mitt liv har jag kört buss i Storstockholm. Yrkeschaufför har varit min titel sedan jag var 21 år, och nu, 30 år senare, styr jag bussen mot nya mål, efter några stopp på diverse andra hållplatser.

Sara Perlerot Göransson

Sara Perlerot Göransson

Med en bakgrund som bibliotekarie har jag utvecklat en speciell lyhördhet i att kunna anpassa urvalet av berättelser efter läsaren, vilket är en styrka hos mig som lektör. Med stor respekt för ditt arbete som författare är jag ödmjuk och konstruktiv i min respons. Min ambition är att ge dig styrka, motivation och skrivarglädje på din väg mot ett färdigt bokmanus.

 Cecilia Fredriksson

Cecilia Fredriksson

Mina specialområden som lektör är sci-fi, skräck, thrillers, feelgood samt relations- och arbetsplatsromaner. Hos mig får du en grundlig och omsorgsfull genomgång av ditt manus med konstruktiv och pedagogisk feedback.

Lena M Johansson

Lena M Johansson

Om jag får ditt manus i min hand har jag som ambition, förutom ett gediget utlåtande och kompletterande kommentarer i manuset, att du ska utvecklas som författare och få med dig kunskaper även till kommande manus. Framförallt vill jag hjälpa dig med inspiration att jobba vidare tills ditt manus blir så bra som det förtjänar.

Helena Hansen

Helena Hansen

Jag tar mig an de flesta skönlitterära genrer, och arbetar gärna även med facklitteratur. Mina specialintressen är genus och postkolonialism. Välkommen att anlita mig som lektör, redaktör eller skrivcoach!

Elin Ihreborn

Elin Ihreborn

Facklitteratur inom alla områden är min specialitet. Med bakgrund som redaktör på bokförlag och språkkonsult vet jag vad en text behöver för att bli riktigt bra. Du får verktyg för att vässa ditt manus och vad du behöver göra för att din bok ska nå rätt läsare. Och har du ännu bara en idé? Jag hjälper dig att mejsla fram din bok!

Tina Danielsson

Tina Danielsson

Jag liknar mötet med lektören som mötet med en PT på gymmet. Du kommer till gymmet för att du vill förbättra dig och få hjälp, inte för att du vill ha komplimanger för din otränade kropp. Du har lyckats bra i vissa delar, som vi lyfter fram och höjer – samtidigt som vi tillsammans jobbar på de detaljer som just nu inte är lika bra och behöver förstärkas.

Marit Andersson

Marit Andersson

Jag tar emot romanmanus i de flesta genrer, gärna utvecklingsromaner, spänningsromaner, deckare och feelgood. Läser även gärna facklitteratur med fokus på begripligheten.

Louise Bonta

Louise Bonta

Jag lektörsläser romaner, pusseldeckare, psykologiska thriller, feel good och noveller.