Hitta din litterära konsult

Vi som ingår i Litterära konsulter har genomgått Ann Ljungbergs yrkesutbildning för lektörer och är diplomerade. Vi har alla en gedigen bakgrund och erfarenheter som kompletterar lektörsutbildningen. Bland oss hittar du bland annat redaktörer, manusutvecklare, språkkonsulter, skrivcoacher, författare, översättare, coacher, journalister, förläggare, lärare, spökskrivare och kommunikatörer.

Tillsammans bjuder vi in till olika skrivevent och flera av oss driver också egna skrivarutbildningar.

Av oss får du alltid en djupläsning av din text eller ditt manus där vi går igenom den ur flera synvinklar. Vi lämnar alltid omfattande lektörsutlåtande och en handlingsplan för att du ska komma vidare i ditt arbete med texten.

Tänk på att flera av oss har väntetid så var ute i god tid om du vill anlita oss!

Vill du veta vilka litterära konsulter som kan ta uppdrag ganska omgående kan du skicka ett mejl till info@litterarakonsulter.se 

Våra tjänster

  • Lektörstjänst
  • Redaktörstjänst
  • Korrekturläsning
  • Manusutveckling
  • Författarcoachning
  • 1:a-kapitelanalyser
  • Sättning av omslag och inlaga
  • Projktledning i bokprojekt
  • Skrivarkurser
  • Kurser i bokmarknadsföring

Diplomerade lektörer

Helene Tolstoy

Helene Tolstoy

Som lektör och manusutvecklare inspirerar jag dig att utveckla din text.
Jag lektörsläser de flesta skönlitterära genrer med undantag för fantasy, sci fi och barnböcker.

Joel Zachrisson

Joel Zachrisson

Lektörsutlåtanden där jag ifrågasätter, reflekterar och kommer med idéer kring dramaturgi, karaktärs-utveckling och story. Extra intresserad är jag av fantasy, skräck, spänning och psykologisk thriller.

Jenny Andersson

Jenny Andersson

Som lektör, redaktör, manusutvecklare och författarcoach tar jag mig an ditt manus där du befinner dig. Mina specialintressen är gestaltning, karaktärs-utveckling och scenbygge. Läser även på engelska.

Jenny Owenius

Jenny Owenius

Jag lektörsläser manus inom alla genrer, men min specialitet är skönlitterära romaner, magisk realism, sci fi och fantasy. Tar gärna emot manus på engelska.  

Agneta Loxander

Agneta Loxander

Som lektör är jag ärlig och rak och ger dig konstruktiv hjälp att komma vidare med ditt manus till den publicerings-form du strävar efter. 

 

Marit Andersson

Marit Andersson

Jag läser romanmanus i olika genrer och ger respons på innehåll, uppbyggnad och språk. Även facklitteratur med fokus på begripligheten. Tar uppdrag som medförfattare till fackböcker.

Kris Stenmark

Kris Stenmark

Jag kallar mig själv för ”skrivpedagogscoachlektör” för av mig får du ett pedagogiskt utlåtande där jag med konstruktiv feedback ger konkreta tips.

Synöve B Dufva

Synöve B Dufva

Manus jag gärna läser: allt inom spänning, skönlitterära berättelser, biografier, magisk realism, feelgood, humor och skrönor, och även för unga vuxna och “cross-over”. Jag tar uppdrag som lektör, redaktör, korrekturläsare och översättare från norska till svenska. 

Åsa Ågren

Åsa Ågren

Ditt manus blir även min baby! Jag coachar eller lektörsläser fantasy, skräck, feelgood, spänning och vetenskapliga arbeten.

 

Anna Dahlgren

Anna Dahlgren

Som frilansande förlagsredaktör och lektör brinner jag för språk och berättelser. Jag jobbar främst med skönlitterära manus i feelgood- och spännings-genrerna. Mig kan du anlita för redaktörsuppdrag, lektörsläsning, språk-granskning och korrekturläsning.

Cecilia Lindblad

Cecilia Lindblad

Jag lektörsläser gärna  spännings- och relations-romaner. Som lektör går jag igenom ett antal kriterier, för att hjälpa dig att göra det bästa av ditt manus. 

 

Helena Hansen

Helena Hansen

Som lektör, redaktör och skrivcoach tar jag min an manus i de flesta skönlitterära genrer samt även facklitteratur. Jag har specialkunskaper i genusfrågor och postkolonialism.

Louise Bonta

Louise Bonta

Jag tar mig an uppdrag som redaktör, språkgranskare och korrekturläsare inom de flesta genrer, men helst spänningsromaner, pussel-deckare och relations-romaner. Jag tittar extra mycket på karaktärernas konflikter och inre resa. 

Anneli Toresson

Anneli Toresson

Jag spökskriver åt förlag och enskilda, samt coachar skribenter. Som lektör och manusutvecklare fokuserar jag på struktur, dramaturgi och perspektiv. Facklitteratur och romaner, ej barnböcker.

Lotta Sirc

Lotta Sirc

Jag hjälper förlag och privatpersoner med lektörsläsning, översättning och redaktörs- och språkriktighetstjänster. Jag är specialiserad på starka livsberättelser, relationsromaner, feelgood, reseberättelser, fackböcker, akademiska texter och manus på engelska.

Sofie Axelzon

Sofie Axelzon

Som lektör är jag rak, ärlig, noggrann och engagerad och ger en utförlig respons. Jag jobbar helst med feelgood, romance, historiska romaner och spänning.

 

Linda Vestergren

Linda Vestergren

Vill du skriva din berättelse riktigt nagelbitartät och spännande och som driver läsaren vidare mot upplös-ningen? Jag hjälper dig. Mina älsklingsgenrer är spännings-romaner, äventyr och skräck.

Gunilla Nyström

Gunilla Nyström

Drömmer du om att skriva en bok som berör, inspirerar eller förändrar? Som lektör och skrivcoach stärker jag dig i ditt skrivande. Jag kan även sätta din inlaga. 

 

Anna-Carin Svanå

Anna-Carin Svanå

Jag tar uppdrag som skriv-coach, lektör, redaktör, språkgranskare, korrektur-läsare och spökredigerare för manus i de flesta genrer, även barnböcker och manus på engelska. 

Viveca Österman

Viveca Österman

Jag lektörsläser historiska romaner, självbiografier och andra verklighetsbaserade berättelser. Jag tar mig också gärna an deckare, romance och feelgood. 

Ann Gewecke

Ann Gewecke

Jag lektörsläser skönlitteratur, sakprosa och bilderböcker. Du får ärlig, positiv och konstruktiv kritik i en genomarbetad analys med konkret handlingsplan för att vässa ditt manus. 

 

Sara Perlerot Göransson

Sara Perlerot Göransson

Som verksam bibliotekarie och lektör läser jag gärna manus för barn- och unga i alla genrer samt feelgood, relations- och spänningsromaner för vuxna, som lektör, manusutvecklare och korrekturläsare.

Eva Bergengren

Eva Bergengren

Som lektör är jag allätare liksom när jag läser på fritiden. Jag har ett brett anslag och lektörsläser alla typer av romaner för vuxna med undantag av skräck och väldigt blodiga spänningsböcker. Historiska berättelser är en svår och intressant genre som jag gärna tar mig an.

 Cecilia Fredriksson

Cecilia Fredriksson

Hos mig hittar du skrivarkurser på distans. Perfekt för dig som vill styra över din egen tid samtidigt som du får kontakt med andra skrivande personer. 

Elisabeth Magnusson Rune

Elisabeth Magnusson Rune

Jag läser allt från fantasy till facklitteratur men hoppar gärna poesi, teknikfokuserad sci fi och ren skräck. Jag vill ge dig det lektörutlåtande som jag själv skulle vilja ha, nämligen en genomgång av de flesta byggstenarna (som definierar en bra bok), men med fokus på just det DITT manus behöver. Allt skrivet på ett för alla begripligt sätt.

Gith Thedvall

Gith Thedvall

Som lektör och skrivcoach läser jag all skönlitteratur som feelgood, spänning och biografier men även böcker för unga. Jag lyfter alltid författarens och textens styrkor.

Mikaela Skantz

Mikaela Skantz

Jag lektörsläser alla sorters manus, både skön- och facklitteratur. Har romance/feelgood som specialitet. Är även certifierad coach som ställer de rätta frågorna till dig.”

Lena M Johansson

Lena M Johansson

Jag lektörsläser hela eller delar av skönlitterära manus samt språkgranskar alla sorters texter för dig som behöver hjälp med korrekt svenska och klarspråk.  

Tina Danielsson

Tina Danielsson

Jag är en driven skrivcoach med mål att få dig att växa. Jag stöttar, utmanar och inspirerar – oavsett nivå. Som lektör tar jag emot de flesta skönlitterära manus. Inom facklitteratur är jag kunnig inom träning, hälsa och psykologi. Du kan anlita mig som: lektör, manusutvecklare och/eller skrivcoach.

Elin Ihreborn

Elin Ihreborn

Facklitteratur inom alla områden är min specialitet. Med bakgrund som redaktör på bokförlag och språkkonsult vet jag vad en text behöver för att bli riktigt bra. Du får verktyg för att vässa ditt manus och vad du behöver göra för att din bok ska nå rätt läsare. Och har du ännu bara en idé? Jag hjälper dig att mejsla fram din bok!

Marita Brännvall

Marita Brännvall

Har du blivit refuserad? Du är inte ensam. En refusering, eller tio, behöver inte betyda att din text är dålig, utan bara att du behöver jobba med den, för att vaska fram guldet. Att vaska på egen hand är tungt. Jag har själv stått där och vaskat men bara funnit kattguld. Jag lägger stort fokus på hur just din historia kan utvecklas, om något behöver skalas bort för att din historia ska bli fantastisk, och jag ger dig konkreta förslag på hur du ska jobba för att din historia ska nå sin fulla potential.

Lina Ingemarsdotter

Lina Ingemarsdotter

Jag lektörsläser de flesta genrer bland annat utvecklingsromaner, young-adult, spänning, feelgood, facklitteratur och lättläst litteratur. Jag är extra intresserad av böckers karaktärer, deras drivkrafter och utvecklingsbågar. Vill du ha hjälp med att få till djupare karaktärer är jag rätt lektör för dig. Jag utgår mycket från personlighetsmodellen Enneagrammet och kommer ge dig fördjupade råd om det behövs i din text.

Maria M. Berglund

Maria M. Berglund

Som fil.dr. i litteraturvetenskap med mångårig erfarenhet av kvalificerad litteraturanalys åtar jag mig att läsa manus i de flesta genrer, även texter med mer litterära ambitioner, experimentell form, komplex storykonstruktion, blandgenrer, prosalyrik, diktsamlingar och dramatik.

Sara Svensson

Sara Svensson

Lektör och manusutvecklare med högkänslighet för språk vars högsta dröm är att bidra till berättelser som förändrar och berikar liv. Jag hjälper dig att skapa magiska läsupplevelser!