Linda Vestergren

diplomerad lektör

 

Min specialitet som lektör

Det bästa jag vet är att arbeta med spänningsskapande. På alla tänkbara nivåer. Alla berättelser oavsett genre behöver spänning, framåtrörelse och konflikt för att fånga läsaren. Jag visar dig hur du bäst kan använda författarverktygen så att läsaren bara vill läsa en sida till och ett stycke till …

Jag utvecklar din text genom att analysera just det ditt manus behöver mest, story och röd tråd, dramaturgi och tempo, gestaltning, karaktärer och dialog men också berättarröst och perspektiv, miljö och detaljer, språk och stil. Om allt detta samverkar till en helhet så blir din berättelse så bra den kan bli.

Mina utlåtanden utgår alltid från en omfattande djupanalys av texten. Du får ett väl strukturerat dokument där jag går igenom alla väsentliga parametrar med förslag på det du kan arbeta mer med. Du får också veta vad du redan gör bra, det är minst lika viktigt. Du får en tydlig handlingsplan som tar upp konkreta åtgärder i punktform.

Utöver manusutveckling, lektörsutlåtanden, synopsisanalyser och förstakapitelanalyser kan jag hjälpa dig med omfattande språkredigering och korrektur. Om du behöver hjälp med rena språkkonsulterande uppdrag som till exempel att få en översättning från engelskan att bli god svenska, så finns jag där.

Varför ska du anlita mig som manusutvecklare och lektör?

Många pusselbitar har fallit på plats genom yrkesliv och utbildning – och nu är pusslet klart. Den allra största biten i mitt pussel är kärleken till litteraturen och läsandet. Äventyrsberättelser och spökhistorier har fortfarande ett särskilt skimmer för mig. 1800-tal och gasljus. Dickens, Stevenson, Poe och Lagerlöf. Sherlock Holmes.

Arbetslivets bitar ramlade på plats med erfarenheter som kommunikatör och projektledare. Coachning och ledarskap är styrkor jag använder som manusutvecklare.

Catrine Tollström

 

Min bakgrund

Jag har en lång bakgrund i finansbranschen där jag arbetat som kommunikatör, projektledare och eventarrangör.

Mina akademiska meriter är en fil kand i huvudämnet litteraturvetenskap och i konstvetenskap. Mitt intresse för språket som konstnärligt, kulturellt och socialt uttrycksmedel och som konstruktion ledde till lingvistikstudier.

Genre: Spänning , Deckare, Thriller, Äventyr, Spökhistorier, Skräck, Romaner, Feelgood, Romance och Noveller

Uppdrag:  Manusutveckling, lektörsläsning,redaktörsuppdrag, språkgranskning, korrektur, synopsisanalys, förstakapitelanalys, språkkonsulterande uppdrag