Viveca Österman

diplomerad lektör

 

Min specialitet som lektör

Som lektör hjälper jag dig att hitta styrkorna i ditt manus. Jag ger dig en ärlig och konstruktiv kritik som lyfter ditt manus och hjälper dig att utvecklas som författare. Jag tror mycket på den personliga kontakten där jag alltid står på din sida som författare och där målet är att ditt manus skall bli så bra som möjligt utifrån dina egna förutsättningar. Min övertygelse är att vi tillsammans skapar något av högsta kvalitet. Detta innebär att vi har en nära och öppen dialog.

Helst lektörsläser jag historiska romaner, självbiografier och andra verklighetsbaserade berättelser. Jag tar mig också gärna an deckare, romance och feelgood men avstår gärna fantasy, science fiction, skräck och fackböcker.

Lektörsläsningen innebär att jag går igenom ditt manus med fokus på story/intrig, karaktärsutveckling, miljö, gestaltning, dialog, manusets vändpunkter, språkbehandling, ser till att logiken håller, samt flera andra viktiga parametrar.

Jag avslutar alltid med en handlingsplan där jag listar mina tips och idéer hur du kan gå vidare för att lyfta ditt manus ytterligare en nivå. Även om du har en story som är bra så kan den bli ännu lite bättre och där vill jag utmana dig att ta ytterligare ett steg.

Genre: Historiska romaner, Romance, Biografier, Självbiografier, Skönlitteratur, Deckare, Feelgood

Uppdrag:  Manusläsning svenska, Manusutveckling

Catrine Tollström

 

Min bakgrund

Jag är ursprungligen ekonom men valt att ändra inriktning i livet och förverkliga en gammal dröm och att få arbeta med det skrivna ordet. Har genomgått Ann Ljungbergs lektörsutbildning och kan numera titulera mig Diplomerad lektör.

Med ett antal skrivarkurser i ryggen är jag också författare och har debuterat med min första historiska roman 2019. Uppföljaren är under arbete och fler kommer framöver.

Mina böcker bygger alla på temat ”Levande historiska romaner”

Jag har även kunskap om proceduren från manus till utgivning.